Tisztelt Lakosság! Ebzárlat és legeltetési tilalom!

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fehérgyarmat-Vásárosnaményi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Hivatal járási főállatorvosa a rókák veszettség elleni immunizálása miatt 2015. április 2. és április 22. közötti időszakra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Ebzárlati és legeltetési tilalom elrendelése. Fehérgyarmat-Vásárosnaményi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Hivatal határozata.

Az ebzárlat ideje alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok onnan ki ne szökhessenek, más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát annak tartási helyéről csak pórázon vezetve, szájkosárral lehet kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelően használatuk idejére mentesülnek a korlátozó intézkedés alól. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztor ebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni lehet.

Az ebzárlat ideje alatt befogott, kóbor ebeket (húsevőket) hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Ezen időtartam alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1000 méteren belül kell megszervezni. Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos! Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell létrehozni.

Gemzse, 2015. március 30.