Bűnmegelőzési tájékoztató

Vásárosnaményi Rendőrkapitányság

Nyírmada Rendőrőrs

 

Ajánlások a trükkös tolvajok és csalók ellen

  • A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a lakásunkba. A legváltozatosabb történeteket képesek előadni azért, hogy beengedjük őket, ha pedig bejutottak az otthonunkba, az értékeink már nincsenek biztonságban.

ISMERJE FEL A TRÜKKÖKET

  • Ne gondoljuk azt, hogy a szőnyeg alatt a ruhás szekrénybe akasztott kabát zsebében a hűtőgépben vagy a fűszerek között nem találnak rá féltett dolgainkra!

  • Ne tartsunk otthon nagy mennyiségű készpénzt értékeinkkel ne hivalkodjunk! Lehet, hogy akinek beszéltünk róla vagy megmutattuk féltett dolgainkat nem akarja azokat megszerezni de ha elterjed, hogy sok pénzt tartunk otthon értékes tárgyaink vannak a bűnözők célkeresztjébe kerülhetünk.

  • Ha díjbeszedők vagy egyéb hivatalosnak tűnő idegenek érkeznek, kérjünk tőlük igazolványt!

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, egységes formaruhát viselnek. Ezek az igazolványok melyeket érkezésükkor fel kell mutatniuk, a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek. NE LEGYÜNK SZEMÉRMESEK ELKÉRNI ÉS KÖZELEBBRŐL MEGNÉZNI AZ IGAZOLVÁNYOKAT!

  • Mielőtt beengednénk az ismeretlent bátran kérjük meg, hogy várjon amíg az adott szolgáltatónál az igazolvány alapján név szerint érdeklődünk felőlük. A trükkös tolvajok az eredményt nem szokták megvárni!

  • Jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt soha ne adjunk! Kérjünk csekket vagy számlaszámot!

  • A pénzintézetek nem folyósítanak hamis pénzt így a postás sem hozhat ilyet nyugdíj címén sem! Nincs szükség ellenőrzésükre ilyesmit sem a rendőrök sem az önkormányzatok sem a posta dolgozói nem végeznek felkeresve minket otthonunkban!

  • A pénzváltás egy idegennek nagyon kockázatos dolog. Valódi bankjegyért könnyen kaphatunk hamisítványt! Akkor is segítőkészek lehetünk, ha váltás helyett útbaigazítást adunk egy közeli bolt, bank vagy a posta felé!

  • Az elkövetők gyakran hivatkoznak arra, hogy elromlott autójuk miatt nem tudnak hazajutni az aggódó családtagjaikhoz ezért sürgősen pénzre van szükségük. A kölcsönért cserébe értékesnek tűnő zálogot kínálnak, amelyről később kiderül, hogy értéktelen.

  • Úgynevezett „unokás trükköket” a családtagjaikért aggódó főként idős emberek megkárosítására találták ki, akikkel megpróbálják elhitetni, hogy szerettük bajba került vagy baleset érte és sürgősen pénzre van szüksége. Rokonaival beszélje meg, hogy baj esetén hogyan értesítik egymást!

  • Az utóbbi időben elszaporodott az az elkövetési magatartás, hogy ismeretlen személyek magukat orvosnak vagy egészségügyi dolgozónak adják ki és kínálnak megvételre különböző egészségmegőrző terméket, eszközt általában 100.000 Ft-os nagyságrendben. Egészségügyi terméket csakis és kizárólag kezelő vagy házi orvos javaslatára vagy az ő ajánlásával, beleegyezésével vásároljunk gyógyszertárban vagy szaküzletben!

Amennyiben Ön mégis bűncselekmény áldozatává vált vagy megpróbálták Önt illetve hozzátartozójukat a fenti vagy ahhoz hasonló módszerrel becsapni akkor kérem azonnal értesítsék a rendőrséget az alábbi telefonszámokon!

Központi Ingyenes Segélyhívószám: 112

Vásárosnaményi Rendőrkapitányság: 06-45-470-422

Nyírmada Rendőrőrs: 06-45-492-063