Gemzse TAK és TKR véleményezés

Tájékoztató a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítéséről

Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy az Önkormányzat  megbízása alapján készül a települési arculati kézikönyv és a településképi rendet

GEMZSE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. (Megtekintéshez kattintson ide!)

Gemzse településképi rendelet lakossági fórumra (Megtekintéshez kattintson ide!)

A  Képviselő-testületnek – a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvénynek megfelelően, és a település építészeti karakterének megőrzése, illetve minőségi alakulása érdekében – 2017. december 31-ig településképi rendeletbe kell foglalnia a településképre vonatkozó előírásokat. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletnek megfelelően a teljes közigazgatási területre készülő településképi rendelet szakmai megalapozására településképi arculati kézikönyvet (TAK) kell készítenie.

Az arculati kézikönyv a jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően, és mindenki számára érthető módon mutatja be közösségünk környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.  Jól áttekinthető rajzok és fényképek segítségével illusztrálja a követendő példákat, a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, számba véve településünk építészeti értékeit, hagyományait, táji- és természeti értékeit, az évszázadok alatt kialakult regionális sajátosságokat.

Alkalmazásával a hagyományos építészeti karakterhez és a településképhez jobban igazodó, arányosabb, esztétikusabb, fenntartható és értékálló épület építhető. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül! Elsősorban a lakosság és az építkezni vágyók tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, de haszonnal forgathatja mindenki, aki érdeklődik városunk építészeti öröksége és jövője iránt.

Az elkészült kézikönyvről és a településképi rendeletről az érintett lakosságot a hivatali hirdetőtáblán, a település hivatalos honlapján és lakossági fórum keretén belül, később meghirdetett időpontban tájékoztatjuk

2017. december 8.

Véleményezési határidő: 8 nap.

Varga Sándor sk.
Polgármester